Thuiswerken in de coronacrisis, hoe dan?

Thuiswerken met kinderen. De mission impossible van bijna elk Nederlands gezin. Lukt het jou nog om je kinderen bezig én tevreden te houden zonder dat het ontaardt in een eindeloze YouTube- en gamemarathon? Niet? Dan hebben wij een paar tips.

Onder normale omstandigheden is het soms al een hele uitdaging: een gezin en daarnaast ook nog fulltime werken. Vooral als het vakantie is of tijdens studiedagen. Maar nu de scholen wekenlang dicht zijn, we nauwelijks contact met anderen mogen hebben en alle clubs, sportverenigingen, zwembaden en bioscopen hun deuren en hekken sluiten, slaat de paniek soms lichtelijk toe. Hoe ‘chef’ je dit?

Stap 1: Maak een schema

Je bent niet de enige die behoefte heeft aan structuur in deze tijden van chaos. Dit geldt voor zowel ouders als kinderen. Belangrijk is dat je duidelijk onderscheid maakt tussen werk-of schooltijd en vrije tijd. Maak een schema en maak deze visueel.

Stap 2: Zorg voor afwisseling

Zorg voor genoeg activiteiten en wissel verplichte en vrijwillige activiteiten af. Je kunt meer tijd besteden aan de dingen die je normaal ook doet, denk aan langer slapen, langer ontbijten of langer gamen. Maar je kunt de extra tijd ook gebruiken om iets nieuws toe te voegen: laat je kind een online cursus typen of taal volgen, bedenk een leuke -het liefst sportieve- challenge of doe klusjes in- en rondom het huis. Zorg in ieder geval dat de verveling niet toeslaat. ‘Keep them busy’ is regel één van orde houden.

Stap 3: Vermijd discussies

Een vast ritme met veel afwisseling in de activiteiten zorgt ervoor dat iedereen weet wat hij/zij kan verwachten. In de meest ideale situatie natuurlijk. Het voorkomt ook in de meeste gevallen discussies. Wat helpt is om samen met je kind(eren) het schema op te stellen. Bespreek samen hoe je het gaat aanpakken die week, maak ze medeverantwoordelijk. Als kinderen zich gehoord voelen, vergroot de kans dat de bereidheid om zich aan de gezamenlijke afspraken te houden. Al is het maar voor de komende drie uur..

Hoe gaat het thuiswerken bij jou? Heb jij nog goede tips? Laat het weten in een reactie zodat we elkaar kunnen helpen in deze tijd.

Bron: Algemeen Dagblad