Crisis als kans: van baggerbaan naar een betekenisvol bestaan
De coronacrisis heeft het verlangen om van betekenis te zijn bij veel mensen versterkt of aangewakkerd. Dat is oké, want de crisis biedt alle ingrediënten voor een nieuw begin.
Voorzichtig vooruit kijken
Terwijl corona ons nog steeds flink op de proef stelt, durven we steeds vaker voorzichtig vooruit te kijken naar het ‘post-corona tijdperk’. Hoe gaat het ‘nieuwe normaal’ en onze wereld er straks uit zien? Ondanks de nadelen van het virus, brengt het ons ook iets moois: meer dan ooit voelen en zien we hoe onze automatische piloot eruit zag. Met de nodige tekortkomingen. Dat zet aan tot bezinning. Dat alles bloot en stil is komen te liggen, creëert ruimte voor een nieuwe start.
Veranderen van koers
Grote gebeurtenissen, zoals een crisis, zijn zowel op macro- als microniveau vaak een aanleiding om een andere afslag te nemen en van koers te veranderen. Tenminste, als jij de kansen die een crisis biedt met beide handen aangrijpt en de afslag niet mist.
Dat geldt ook voor de wijze waarop we kijken naar werk. Voor velen van ons zorgt de crisis voor een andere manier van werken: we werken, als het kan, zoveel mogelijk thuis en mensen in bijvoorbeeld de horeca moeten om te overleven creatief zijn en starten nieuwe initiatieven.
Zoektocht naar geluk
Jarenlang waren de drijfveren om ’s ochtends naar het werk te gaan veelal extrinsiek: status, aanzien en geld. Gelukkig krijgen we steeds meer het besef dat om gelukkig te zijn we meer nodig hebben dan alleen geld. Millennials vallen één voor één om in hun zoektocht naar de perfecte baan (spoiler: die is er niet) en op de automatische piloot zitten we zo’n 40 uur per week achter een scherm.
Wake-up call
Corona heeft ons hardhandig wakker geschud. Zo weten we nu welke beroepen er ècht toe doen en weten we dat, willen we nog een tijdje kunnen genieten van onze aardbol, het roer radicaal om moet. In het verlengde daarvan willen we ook dat ons werk bijdraagt aan een schoner, socialer en duurzamer Nederland.
Anderen ontdekten dat de tijd met de kids kostbaarder is dan wat die extra dag werken je oplevert. En dat uurtje filerijden kunnen we missen als kiespijn. Voor anderen is hun baan simpelweg zo veranderd dat de werkzaamheden op deze manier niet meer bij ze passen. En natuurlijk hebben heel veel mensen de pijnlijke pech dat ze überhaupt geen werk meer hebben.
Betekenisvol werk
Wouter Bakker, purpose expert, stelt dat een crisis je verlangen naar betekenisvol werk kan aanwakkeren. Misschien ben jij ook wel tot de conclusie gekomen dat je eigenlijk liever iets anders doet dan wat je nu doet. Let op, dat is geen slecht nieuws maar juist goed nieuws! Want alleen al dat besef kan tot een andere afslag en daarmee andere koers leiden. Het AFCA Model van GoodUp geeft dit mooi weer.
Een voor jou betekenisvolle baan moet op twee fronten matchen. Jouw intrinsieke doel moet passen bij het bedrijf waar je werkt, en met jouw expertise en tijd moet je dagelijks kunnen bijdragen aan dat doel.
Dit is voor jou hét moment om jouw koers te bepalen en te kiezen welke afslag jij wil nemen. Van baggerbaan naar een betekenisvol bestaan.
Bron: Maatschapwij