Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten

Expert aan het woord. Een jaar na corona, Niek Reijmer blogt over wat we hiervan geleerd hebben.

“Het is inmiddels een jaar geleden dat we in Nederland te maken kregen met corona. We hebben veel geleerd, geëxperimenteerd en met elkaar besproken. Bewegen is een belangrijk medicijn tegen te veel zitten voor de thuiswerkers. Maar ook voor mensen die juist op locatie werken. Want die laatste groep wordt ook nog wel eens over het hoofd gezien. Het is natuurlijk niet zo dat we allemaal achter een laptop aan die keukentafel zijn beland.

Stel je werkt in een logistiek centrum, in de zorg of je bent monteur, dan zit je misschien niet meer dan anders, maar je hebt ook ‘last’ van alle beperkingen. Voor deze groep is misschien niet het advies ‘beweeg meer’ maar ‘beweeg bewust’. Het komt best vaak voor dat fysieke klachten, zoals buik- of rugpijn, ontstaan vanuit psychische factoren, ook wel psychosomatische klachten genoemd. En aangezien ook bewegen hiertegen helpt is het van groot belang je hiervan bewust te zijn.

Dat we weten dat bewegen goed is, is een. Als je hiermee aan de slag wilt heb je een enorme keuze aan online en offlinemogelijkheden. Google even en voor je het weet verschijnen er tientallen pagina’s op je scherm. Van yoga tot bokslessen. Dat maakt het meteen ook weer een stuk ingewikkelder, als je niet oppast zie je door de bomen het bos niet meer. Wat vooral belangrijk is, is dat je plezier haalt uit dat wat je doet. En of dat nou een rondje wandelen met de hond is, een meditatieles of een stukje op je mountainbike is, dat doet er niet toe. Doe wat bij jou past.

We hebben dat zelf ook ontdekt door de online festivals die we organiseerden. Medewerkers konden zelf een keuze maken in een groot aanbod van activiteiten. Voor elk wat wils was ons devies. En het werkte. De onderlinge verbondenheid tussen collega’s is groot. Ook al ben je van elkaar gescheiden door een scherm, als je samen dingen onderneemt ben je toch dichter bij elkaar dan je denkt. We bieden sinds kort ook mobiliteitstrainingen aan. Nee, dat gaat niet over vervoer of verandering van baan, maar over rekken en strekken. Thuiswerkers hebben hier een grote behoefte aan. Als je de training samen met collega’s doet is de kans dat je ermee aan de slag gaat veel groter. Net als het effect ervan.

Er is dus nog steeds van alles te doen en te ondernemen, ondanks alle beperkingen. Jules Deelder heeft daar een mooie uitspraak voor: ‘Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten’. En zo is het ook echt. Wat je functie ook is, waar je ook werkt, er is altijd iets dat je samen met collega’s kunt ondernemen om meer te bewegen of te ontspannen. Zet dit punt eens op de agenda van je volgende teamvergadering. Brainstorm samen met je collega’s waar zij behoefte aan hebben en maak een plan om te bewegen en plezier te maken. Ook al lijkt door het vaccineren het einde van deze coronapandemie een beetje in zicht. Je haalt die eindstreep heel wat makkelijker wanneer jij je fit en vitaal voelt.

Wil je direct aan de slag met verbinding, actief bewegen en samen iets leuks doen? Kies dan voor de Seppworks Stappenchallenge. Een gezonde onderlinge strijd om wie, of welk team, de meeste stappen maakt.”